Ontstaan

Over Ons 2017-03-06T10:11:12+00:00

Alles is begonnen rond dancing Pondorosa en wielrenner Paul Van Kerchove. De uitbaters van dancing Pondorosa, Edgard De Maere en Willy Schelfhout hadden spoedig gemerkt dat Paul veel supporters had.

Een koers en een dansavond inrichten ten voordele van een plaatselijke renner, zou de bierkraan overvloedig doen vloeien en op die manier kon men ook de wet omzeilen. Want zoals iedereen weet, mocht men in die tijd geen dancing in onder de 18 jaar. Maar wanneer men een dansavond gaf ten voordele van een plaatselijke sporter, kreeg iedereen boven de 16 jaar toegang. Er werd drie jaar een wielerwedstrijd ingericht onder de naam Roda.

Daarna werd er een eigen club gesticht. “Nering door Sport Kemzeke” werd boven de doopvont gehouden in café “Metropol” bij Petrus Bert.

In 1965 was het dan eindelijk zo ver , dat jaar werd er gestart met de “Omloop van het Waasland”.

Toen wijlen Edgard De Maere (Memorial Edgard De Maere in juni)aanklopte bij de eveneens overleden Albert van Kerchove (Memorial Albert van Kerchove in maart) met het idee, om deze wielerwedstrijd in te richten, zei deze laatste “Akkoord Edgard, ik wil mee instaan voor de gehele coördinatie van de koers, maar financieel, dat is een andere zaak. Ge denkt toch zeker niet, dat ik mijn laatste koe ga verkopen voor ne koers die op een paar uur gedaan is.”

En inderdaad, hij had gelijk. Als hij de schulden had moeten betalen, die er na de eerste “Omloop” waren, dan hadden er wel een paar koeien van stal gegaan. Dankzij de financiële steun van het weekblad “Het vrije Waasland” groeide de wedstrijd stelselmatig tot in 1983, tot zij afhaakten.

Doch dank zij het toenmalige “Nieuws en reclameblad” te Stekene kwamen wij er terug bovenop. Zoals gezegd ging de Omloop toen gewoon door, met veel volk, echter een persoon ontbrak : Albert van Kerchove, hij stierf twee dagen voor de wedstrijd.

Zijn zoons zetten zich verder in en namen de organisatie mede op zich en zo werd de jaarlijkse Memorial van Kerchove gereden. In 2002 stierf de laatste pionier Edgard.Onder zijn bewind is deze wedstrijd uitgegroeid tot een internationale wedstrijd 1.2 op de UCI-kalender.

Velen dachten dat dit het einde betekende van de “Omloop “, doch niets bleek minder waar. Zijn zoons en kleinzoons zetten de traditie verder, samen met de zoons en kleinzoon van Albert van Kerchove.

Sedert 2008 is er een vruchtbare samenwerking ontstaan met de stad Lokeren (startplaats) en de gemeente Stekene (aankomst) die reeds jaren een betrouwbare steun is voor onze wedstrijd.